Britta Lundgren tilldelas Umeå universitets förtjänstmedalj 2016

158462_lundgren-britta-portratt-maw

Britta Lundgren får Umeå universitets förtjänstmedalj 2016 för sina betydelsefulla insatser för universitetet.

I dag säger vi grattis till Britta Lundgren, professor i etnologi, som får Umeå universitets förtjänstmedalj 2016 för sina betydelsefulla insatser för universitetet!

I universitetets pressmeddelande står det: ”Britta har förtjänstfullt verkat för att utveckla Umeå universitet genom en rad ledande universitetsuppdrag. Inte minst genom sina uppdrag som dekan för humanistisk fakultet under en svår period, som ledamot i universitetsstyrelsen och i att bygga upp och utveckla av den framgångsrika Genusforskarskolan.

Som dekan bedrev Britta Lundgren ett framgångsrikt utvecklingsarbete under rubriceringen Humanistisk offensiv. En övergripande ambition var att utveckla humaniora och synliggöra humanistiska kompetenser för universitet, samhälle och näringsliv. Britta Lundgren har förtjänstfullt varit ansvarig för uppbyggandet av Genusforskarskolan och var dess föreståndare åren 2000–2006. Mellan 2007–2012 var hon forskningsledare för det stora forskningsprogrammet Challenging Gender, som utsågs till Center of Gender Excellence av Vetenskapsrådet.

Forskningen har huvudsakligen varit inriktad på det genusteoretiska fältet. I projektet Tillit under omprövning har Britta Lundgren studerat sorgeprocesser när människor mist en anhörig genom oväntad död i olyckor. Sedan 2012 är hon verksam inom området Medical Humanities med inriktning på kulturella aspekter på smitta och vaccination”.

Jämte Britta tilldelas även Umeå universitets rektor Lena Gustafsson förtjänstmedaljen.

Vi gläds med vår kollega och hälsar grattis!

Lämna en reflektion

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s