”Varför jag blev etnolog” – del 2

Jag minns mycket väl min första dag som universitetsstudent, året var 2005 och jag hade valt etnologi efter att ha sneglat mot litteraturvetenskap, sociologi och psykologi. Egentligen visste jag nog inte exakt vad det var, men det verkade spännande. Folklivsforskning, hur folk lever, hur de agerar, hur de tänker och känner. Efter 5 minuters föreläsning förstod jag att jag hade valt rätt. Genus, populärkultur, normkritik, mångfald, områden som tickade alla mina intresseområden.

Jag valde efter A-kursen att läsa vidare på Kulturanalysprogrammet som jag såg som en sorts arbetslivsanpassad variant av etnologi-ämnet. Under 4 år fick jag sedan utveckla min kunskap och när jag sedan kom ut i arbetslivet märkte jag hur mycket den etnologiska och kulturanalytiska kunskapen faktiskt behövdes och efterfrågades. Jag t ex gjorde ett par uppdrag för Umeå kommun rörande hbtq-personers livssituation, bland annat var jag med i en arbetsgrupp och konsulterade i trygghetsfrågor när den nya gångtunneln vid Umeå centralstation skulle byggas.

När det sedan utlystes doktorandtjänster var jag snabb att skicka in en ansökan eftersom jag ville få ägna mig åt etnologisk forskning. Jag vill fortfarande förstå mig på, lyssna och fånga människors livsöden, analysera och (förhoppningsvis) bidra till förbättringar i människors livssituation. Jag är i dag väldigt tacksam att jag valde just etnologi den där gången för snart 10 år sen. Det har berikat mig som människa och har lett till ett yrke som jag med glädje utför.

1391585_10202301609081560_1019689779_n

– Evelina Liliequist är sedan september 2014 doktorand i etnologi inom fältet digital humaniora. Hon har en magisterexamen i kulturanalys från Umeå universitet. Hennes avhandling undersöker bruk och betydelser av sociala medier för icke-heterosexuella personer.

Lämna en reflektion

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s